piątek, 5 kwietnia 2019

Wegetariańskie kotlety z grzybami



Bardzo lubimy grzyby . Przemycam je w wielu potrawach których smak doskonale podkrecaja.
Tak jest też tym razem. Kotlety z soczewicy zna chyba każdy . Od nas zależy jaki ostateczny będzie ich smak. Dziś będzie mocno grzybowo.
Polecam wypróbować.

Skladniki na ok 20 kotlecików

- szklanka czerwonej soczewicy
- biała część pora
- 7 dużych pieczarek
- 3 jajka
- duży ząbek czosnku
-kilka suszonych grzybów
- 2 łyżki grzybów zblendowanych na puch
- śmietanka 30%
- sól,pieprz
- zmielone płatki kukurydziane

Grzyby namoczyć. Soczewicę zalać ciepłą wodą odczekać 10 minut i ugotować do miękkości. Odcedzić na sitku.
Ugotować grzyby ( ok godziny). Na 15 minut przed końcem grzyby wyjać pokroić w kostkę włożyć spowrotem do garnka i  dodać puch z grzybów.
Dodać ok 100 ml śmietanki 30%. Lekko odparować.Odstawić.
Pieczarki pokroić w kostkę.Pora  w cienkie plasterki. Usmażyć na łyżce masła.Doprawić do smaku.
Soczewicę i pieczarki wymieszac,przestudzić. Dodać jajka wyrobić i odstawić.
Na dłoni formować kotlety,posypywać zmielonymi płatkami kukurydzianymi,przekladać na drugą reką i czynność powtorzyć.Kotlety sa dość rzadkie podczas formowania ale nie należy sie tym przejmować. Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.
Układać na talerzu polać sosem.Podawać z surówką.
U mnie pyszna surówka z kapusty i selera.

Sałatka

- słoik selera naciowego marynowanego plus dwie łyżki zalewy
- duża marchewka
- ok 200 gram kapusty kiszonej
- czubata łyżka majonezu
- pieprz,czosnek niedźwiedzi

Kapustę lekko przelać zimną wodą,odcisnąć. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce. Seler odcedzić.Połączyć wszystkie składniki.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Podawać z kotletami i sosem.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...