wtorek, 9 kwietnia 2019

Proste bułeczki razowe




Lubicie bułeczki na śniadanie? Kto nie lubi :-)
Dzisiaj przepis na mega proste bułeczki razowe.
Smakują na słodko i na słono.
Ciepłe są pyszne ale smakują również następnego dnia jeśli zostaną ;-)

Składniki na ok 10 bułeczek

- 250 gram mąki chlebowej ( ja uzywam mieszanki mąk pszennej pełnoziarnistej oraz żytniej)
-250 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 300 ml mleka
- 7 gram suchych drożdzy
- 1/4 szklanki rozpuszczonegl masła
- łyżka cukru
-łyżeczka soli
- 4 łyżki siemienia lnianego
- mak oraz jedno jajko do posmarowania bułeczek

Mąki oraz drożdze wymieszać. Dodac sól,cukier i mleko.Lekko wyrobić. Dodać masło i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od ręki lub misy miksera w przypadku wyrabiania z jego pomocą. Trwa to około 10 minut.
Na 2 minuty przed końcem dodać siemię lniane.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazować ,podzielić na 10 równych części. Formować bułeczki zawijając ciasto pod spód.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 minut.
Bułeczki posmarować jajkiem i posypać makiem . Naciąć na krzyż odtrym nożem.
Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 220 stopni przez ok 20 minut i kolejne 10-15 minut z grzałką na dole.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...