czwartek, 11 kwietnia 2019

Pieczeń wieprzowa w ziołowym sosie


Dziś prosty ale bardzo smaczny przepis na pieczeń.
Robi się w zasadzie sama wystarczy tylko ja zamarynować i udusić.
Ma bardzo wyrazisty ziołowy smak .
Ciemny sos który tworzy sie podczas duszenia  jest bukietem smaków.
Polecam wypróbować.

Skladniki


- kilka ok centymetrowych plastrów karczku
- 2 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
- łyżeczka estragonu
- łyżeczka cząbru
-łyżeczka lubczyku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 4 łyżki suszonej mieszanki warzyw

Mięso natrzeć czosnkiem . Wszystkie przyprawy umieścić w moździerzu i utrzeć. Warzywa pozostaną w mniejszych kawałkach i takich należy użyć.
Mięso natrzeć przygotowanymi ziołami. Odstawić na pół godziny.
W rądlu rozgrzać 3 łyżki oleju.  Obsmażyć mięso z obu stron na rumiano.
Dodać przegotowanej wody ponad poziom mięsa. Udusić do miękkości pod przykryciem.
W tym czasie sos powinien się zredukować.
Pieczeń podawać z kaszą jaglaną i sałatką.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz