niedziela, 10 lutego 2013

Ciasto niedzielne.




Nie wiedziałam jak je nazwać.
Wymyśliłam je składając kilka ciast .
Powodem były białka które zostały z faworków.
Nie miałam ochoty na bezy a na jakieś fajne ciastko i to właśnie takie jest.

Składniki:

Biały blat

-5 białek
-3/4 szkl cukru
-1/3 szkl mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku
-100 gram rozpuszczonej margaryny przestudzonej
-pół łyżeczki cukru waniliowego
-kilka kropel olejku cytrynowego

Białka ubić na sztywno dodać cukry ubijać.
Dodać mąki wymieszane z proszkiem.Dodawać powoli margaryny cały czas ubijając.
Wylać na folię aluminiową  i piec 30 minut w temp 180C.
W trakcie pieczenia ciasto może się "napompować".Należy wtedy nakłuć je widelcem aż opadnie z powrotem na folię.
Wyjąć ostudzić.

Ciemny blat:

-4 jajka
- 3/4 szkl cukru
-szklanka mąki
-łyżeczka proszku
-2 łyżki kakao

Białka ubić dodać cukier ubijać.Dodać żółtka  oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Wylać na folię.Piec 30 minut w temp 180C.

Masa:

-pół litra wody
-1 budyń waniliowy
-1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
-30 dag margaryny Kasia
- łyżek cukru

Wodę (odlać pół szklanki) z cukrem zagotować.Wylać na nią budyń rozmącony w połowie szklanki wody.Wsypać galaretkę trzymać na małym ogniu do jej rozpuszczenia.Zdjąć z palnika wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia.
Ciemne ciasto odwrócić do góry nogami.Masę wylewać na ciasto cienką warstwą czekać chwilę aż ta zastygnie i postępować tak do wyczerpania jej.
Położyć na masę białe ciasto.Polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

-łyżka wody
-4 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-20 dag margaryny
-3 kostki czekolady

Składniki umieścić w rondelku.Podgrzewać do rozpuszczenia.Chwilę przestudzić.
Polać ciasto.
Smacznego.







1 komentarz:

  1. ale pysznie wygląda, każda warstwa jest idealna i razem wszystko tworzy wspaniałą całość, oj zjadłabym zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...