Nie wiedziałam jak je nazwać.
Wymyśliłam je składając kilka ciast .
Powodem były białka które zostały z faworków.
Nie miałam ochoty na bezy a na jakieś fajne ciastko i to właśnie takie jest.
Składniki:
Biały blat
-5 białek
-3/4 szkl cukru
-1/3 szkl mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku
-100 gram rozpuszczonej margaryny przestudzonej
-pół łyżeczki cukru waniliowego
-kilka kropel olejku cytrynowego
Białka ubić na sztywno dodać cukry ubijać.
Dodać mąki wymieszane z proszkiem.Dodawać powoli margaryny cały czas ubijając.
Wylać na folię aluminiową i piec 30 minut w temp 180C.
W trakcie pieczenia ciasto może się "napompować".Należy wtedy nakłuć je widelcem aż opadnie z powrotem na folię.
Wyjąć ostudzić.
Ciemny blat:
-4 jajka
- 3/4 szkl cukru
-szklanka mąki
-łyżeczka proszku
-2 łyżki kakao
Białka ubić dodać cukier ubijać.Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Wylać na folię.Piec 30 minut w temp 180C.
Masa:
-pół litra wody
-1 budyń waniliowy
-1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
-30 dag margaryny Kasia
- łyżek cukru
Wodę (odlać pół szklanki) z cukrem zagotować.Wylać na nią budyń rozmącony w połowie szklanki wody.Wsypać galaretkę trzymać na małym ogniu do jej rozpuszczenia.Zdjąć z palnika wrzucić margarynę i mieszać do rozpuszczenia.
Ciemne ciasto odwrócić do góry nogami.Masę wylewać na ciasto cienką warstwą czekać chwilę aż ta zastygnie i postępować tak do wyczerpania jej.
Położyć na masę białe ciasto.Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
-łyżka wody
-4 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-20 dag margaryny
-3 kostki czekolady
Składniki umieścić w rondelku.Podgrzewać do rozpuszczenia.Chwilę przestudzić.
Polać ciasto.
Smacznego.
ale pysznie wygląda, każda warstwa jest idealna i razem wszystko tworzy wspaniałą całość, oj zjadłabym zjadła:-)
OdpowiedzUsuń