wtorek, 12 lutego 2013

Paszteciki z soczewicą



Dziś przepis na pyszny obiad.
Soczewica jest jedną z moich ulubionych roślin.Często robię pastę mieszając składniki.
Często gotuję zupę z soczewicy.Pyszna bomba witaminowa.
Ale najczęściej robię paszteciki.
Mieszam składniki wedle upodobań jednak przepis umieszczony niżej zaliczam do moich ulubionych.

Składniki na ciasto:

-2 jaja
-3 łyżki oleju
-pół litra mleka plus trochę wody(do pół szklanki)
-mąka pszenna

Składniki zmiksować.Mąki należy dodać tyle by powstało lejące się ciasto.
Usmażyć naleśniki.Odłożyć.

Farsz:

-woreczek ryżu białego
-szklanka soczewicy
-ok 250 gram mięsa mielonego(można pominąć)
-cebula
-natka pietruszki
-majeranek
-tymianek
-pieprz
-sól lub mieszanka ziół zamiast niej

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Soczewicę zalać wodą by się gała ok 3 cm nad nią i ugotować do miękkości.W razie potrzeby wody dodać.
Mięso mielone podsmażyć,dodać cebulkę, mocno przyprawić.
Soczewicę zbić trochę tłuczkiem od ziemniaków.Dodać ryż  i mięso.Spróbować czy należy jeszcze doprawić.
Farsz nakładać na naleśniki w sporej ilości.
Można robić paszteciki kwadratowe( w tym celu farsz układamy na środku i składamy boki do siebie).
Można też robić paszteciki rolowane( dwa naleśniki założyć jeden na drugi(w około 1/3 długości) rozsmarować farsz na całej powierzchni,zrolować pociąć na trzy)
Ja lubię kwadratowe.
Paszteciki obtaczać w jajku i bułce tartej smażyć na złoty kolor na patelni.
Podawać z sosem(wyśmienity pieczarkowy) i sałatką(polecam z kiszonej kapusty)
To mój ulubiony zestaw ale oczywiście każdy  może zrobić coś co sam lubi.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...