czwartek, 28 lutego 2013
Słodki obiad :)
Czasem mam ochotę na słodki obiadek.
Naleśniki są świetne ale się nudzą.
Wtedy moje kubki smakowe zaczynają szukać i trafiają na racuchy:))
Uwielbiam je nie ma co kłamać.
Na szczęście taki obiad raz na jakiś czas zupełnie mi wystarcza w pogoni za słodkim i w dużej ilości.
Tym razem postanowiłam zaszaleć i do racuchów przygotować coś jeszcze.
Moje oczy skierowane w stronę zamrażarki znalazły truskawki i rabarbar:)))
Watro w sezonie zadbać choćby o kilka woreczków znalazło "dom " w tej części lodówki.
W zimie taka paczuszka zachwyci nas smakiem,zapachem,kolorem:))
Do tego jeszcze serek i uczta nie z tej ziemi gotowa.
Racuchy:
-2,5 szklanki mąki
-2 szklanki mleka
-2 jajka
-5 dag drożdży
-łyżka cukru
-szczypta soli
-olej do smażenia
Składniki dokładnie wymieszać mikserem.Ciasto przygotować kilka godzin wcześniej(najlepiej rano).Wstawić do lodówki.
Dzięki temu "zabiegowi" racuszki pięknie rośną na patelni i są bardzo chrupiące.
Mus truskawkowo-rabarbarowy.
Rozmrożone owoce wraz z sokiem umieścić w blenderze.
Dodać łyżkę cukru waniliowego.
Zblenderować do uzyskania gładkiej,puszystej konsystencji.
Odstawić do lodówki.
Ser (ja na tą porcję racuchów przygotowywuję 300 gram) lekko wymieszać ze śmietaną.
Musi być w miarę"suchy"
Odstawić do lodówki.
Ciasto wyjąć i smażyć racuchy na małej mocy palnika.
Odkładać na papierowy ręcznik.
Ciepłe nakładać na talerz razem z musem twarożkiem.
Racuchy obficie posypać pudrem.
Taka ilość cukru jest zupełnie wystarczająca(nie dodajemy go ani do musu ani do twarogu).
Podawać natychmiast.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
Racuchy są dobre na wszystko i o każdej porze dnia, a z takim owocowym sosikiem jeszcze bardziej smakują:-)
OdpowiedzUsuń