Jedliście kiedyś naleśniki z kaszą gryczaną ??? Ja nie -do czasu aż przyglądając się opakowaniu po kaszy znalazłam pewnien przepis:))
Na początku wydawało mi się niemożliwe to połączenie ale kiedy cała zrobiona przeze mnie porcja znikła wiedziałam że to będzie coś co na zawsze zagości w naszym domowym menu:)
Przepis odtwarzam z pamięci i pewnie po tuningu;)
Naleśniki(dużooo):
-2 jaja
-2,5 szkl mleka
-0,5 szkl wody
-mąka poznańska lub pół na pół poznańska plus gryczana.
-1,4 szkl oleju
Jaja z olejem ,mlekiem i wodą zmiksować .Dodawać stopniowo mąkę aż powstanie ciasto naleśnikowe.Usmażyć naleśniki.
Nadzienie:
-2 woreczki kaszy gryczanej(200 gram)
-300 gram sera białego
-cebula pokrojona w kostę i zeszklona na patelni
-pieprz ziołowy
-majeranek
-sól
-ewentualnie wegeta
Kaszę ugotować.Ostudzić.Dodać biały ser ,cebulę,doprawić do smaku.
Kłaść farsz na naleśniki a te zwijać jak paszteciki.
Obsmażyć na patelni na złoty kolor tuż przed podaniem.
Do pasztecików super pasuje sos beszamel.
Sos:
-duża łyżka masła
-łyżka mąki zwykłej
-dwie szczypty gałki muszkatołowej
-mleko
Masło rozgrzac na patelni.Dodać mąkę ,chwilę podsmażyć, dodawać stopniowo mleko aż konsystencja będzie odpowiednia.Posolić ,popieprzyć,dodac gałkę.
Można dodac natkę pietruszki.
Paszteciki polać sosem natychmiast podawać.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
mam ochotę na te paszteciki na pewno je zrobię :)))
OdpowiedzUsuń