Ja tak mam.Szukam wtedy czegoś naprawdę słodkiego i nie zawsze znajduje....
Czekolada jest dlamnie mało kusząca ponieważ szybko znika i nie daje ukojenia ;) ,bezy owszem lubię, tylko irytuje mnie to jak kruszą się strasznie a wszelkiego rodzaju cukierki ciastka to nie jest to co mi pasuje.Dziwne nie ???
Co wtedy??
Proponuję pokusić się o przygotowanie takiej słodkości samemu.
Baton owsiany bo o nim mowa jest pyszną mega słodką przekąską.Jest zdrową (pod warunkiem że nie zjemy całej porcji na raz) alternatywą w sam raz na zaspokojenie "głodu cukierkowego".Spróbujcie -warto!!!
Baton owsiany:
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka bakalii i ziaren( kandyzowany ananas,rodzynki,sezam,pestki
słonecznika,pestki dyni,wiórki kokosowe,suszone śliwki,płatki kukurydziane-co kto lubi)
-50 gram brązowego cukru
-50 gram masła extra
-30 gram miodu
-łyżka soku z cutryny
Na polewę:
-pół tabliczki czekolady plus 30 gram masła extra
-trochę płatków kukurydzianych
Płatki kukurydziane prażymy na patelni na niewielkiej ilości masła.Przesypujemy do miski odstawiamy.Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła ,miód, cukier i sok z cytrony.Po połączeniu składników(cukier powinien się rozpuścić) wrzucamy resztę składników.
Tak naprawdę to co będzie w środku zależy tylko od nas.Może to być jeden rodzaj ziarna lub bakali ,może być kilka.Możemy dodać np.tylko płatki kukurydziane i też będzie pyszne.Zasadą jest by objętościowo była to szklanka.
Składniki mieszamy ze sobą chwilę i szybko przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Masę lekko ugniatamy.
Czekoladę plus masło roztapiamy w kąpieli wodnej.Wylewamy na baton.Posypujemy płatkami kukurydzianymi lekko je wciskając w czekoladę.
Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie baton jest gotowy do wyjęcia z keksówki.Wygląda tak:
Możemy go już kroić i delektować się wspaniałym smakiem.
Baton jest twardawy aczkolwiek fajnie się go gryzie.
My go uwielbiamy może posmakuje i Wam.
Smacznego.
Muszę go zrobić :)
OdpowiedzUsuń