środa, 28 listopada 2012

Słodkości

Czy Wy też tak macie,że czasem chodzi za Wami słodkie i nie daje spokoju ???
Ja tak mam.Szukam wtedy czegoś naprawdę słodkiego i nie zawsze znajduje....
Czekolada jest dlamnie mało kusząca ponieważ szybko znika i nie daje ukojenia ;) ,bezy owszem lubię, tylko irytuje mnie to jak kruszą się strasznie a wszelkiego rodzaju cukierki ciastka to nie jest to co mi pasuje.Dziwne nie ???
Co wtedy??
Proponuję  pokusić się o przygotowanie takiej słodkości samemu.
Baton owsiany bo o nim mowa jest pyszną mega słodką przekąską.Jest zdrową (pod warunkiem że nie zjemy całej porcji na raz) alternatywą w sam raz na zaspokojenie "głodu cukierkowego".Spróbujcie -warto!!!

Baton owsiany:

-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka bakalii i ziaren( kandyzowany ananas,rodzynki,sezam,pestki   
  słonecznika,pestki dyni,wiórki kokosowe,suszone śliwki,płatki kukurydziane-co kto lubi)
-50 gram brązowego cukru
-50 gram masła extra
-30 gram miodu
-łyżka soku z cutryny

Na polewę:

-pół tabliczki czekolady plus 30 gram masła extra
-trochę płatków kukurydzianych

Płatki kukurydziane prażymy na patelni na niewielkiej ilości masła.Przesypujemy do miski odstawiamy.Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła ,miód, cukier i sok z cytrony.Po połączeniu składników(cukier powinien się rozpuścić) wrzucamy resztę składników.
Tak naprawdę to co będzie w środku zależy tylko od nas.Może to być jeden rodzaj ziarna lub bakali ,może być kilka.Możemy dodać np.tylko płatki kukurydziane i też będzie pyszne.Zasadą jest by objętościowo była to szklanka.
Składniki mieszamy ze sobą chwilę i szybko przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Masę lekko ugniatamy.
Czekoladę plus masło roztapiamy w kąpieli wodnej.Wylewamy na baton.Posypujemy płatkami kukurydzianymi lekko je wciskając w czekoladę.
Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie baton jest gotowy do wyjęcia z keksówki.Wygląda tak:



Możemy go już kroić i delektować się wspaniałym smakiem.



Baton jest twardawy aczkolwiek fajnie się go gryzie.
My go uwielbiamy może posmakuje i Wam.
Smacznego.


1 komentarz:

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...