środa, 20 lutego 2013

Pasta z soczewicy



Jak zwykle o tej porze roku szukam.
Po świątecznym przejedzeniu długo dochodzę do siebie:)
Potem moje smakowe zmysły powoli przestają czerpać przyjemność z jedzenia mięsa, które nie oszukujmy się czy to na obiadowym talerzu czy na kanapce znajduje się w codziennym jadłospisie.
Dlatego poszukuję rzeczy nowych ,smacznych i zdrowych oczywiście.
I bezmięsnych:)
Chodzi za mną jakaś fajna pasta jajeczna i w poszukiwaniu niej trafiłam na ten oto przepis
Prosta w wykonaniu.Prawdziwa bomba witaminowa.Żródło białka.
Pasta zawiera żelazo,kwas foliowy,beta karoten,błonnik,wapń,witaminy z grupy B.
Sycąca i bardzo smaczna.
Polecam

Pasta z soczewicy

-szklanka soczewicy
-2-2,5 szklanki wody
-0,5 szklanki ziaren słonecznika
-łyżka oliwy z oliwek
-łyżeczka słodkiej papryki
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-pieprz,bazylia
-zioła zamiast soli np. z tego sklepu
-trochę gotowanej wody

Soczewicę ugotować w wodzie aż do zupełnego jej odparowania.Przykryć i doparować jeszcze około 15 minut.
Przyprawy utłuc w moździerzu.
Soczewicę umieścić w blenderze dodać resztę składników.
Zmiksować na gładką masę.
Jeśli masa wydaje się za gęsta należy dodać gotowanej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przełożyć do kamionkowego naczynia,przechowywać w lodówce.
Smacznego

1 komentarz:

  1. oj dawno mnie u Ciebie nie było a tu taki fantastyczny przepis na pastę z soczewicy:-)

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...