poniedziałek, 14 stycznia 2013

Chleb orkiszowy na miodzie




Pierwszy który wyrastał w koszyku.
Różnica jak dla mnie jest ogromna.Chleb zdecydowanie lepiej czuje się wyrastając w drewnie niż w plastiku czy stali.
Polecam zatem miłośnikom pieczenie chleba zaopatrzyć się w ten drobiazg:)
Chleb jest pyszny,(ale który swój nie jest :)) lekki ,sprężysty wspaniały.
Wart wypróbowania.
Przepis zaczerpnęłam z Pracowni wypieków a za radą Właścicielki tego bloga która również pokusiła się o upieczeniu tego chleba dodałam więcej wody(lubię ciemne chleby dlatego króluje mąka pełnoziarnista)co wyszło mu tylko na dobre.

Składniki na zaczyn:

-50 gram aktywnego żytniego zakwasu
-75 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-100 gram wody

Składniki połączyć,odstawić na 12-24 godziny.

Ciasto właściwe:

-290 gram ciepłej wody
-30 gram miodu
-500 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- łyżeczka soli
-8 gram świeżych drożdży
-zaczyn z dnia poprzedniego

Składniki zagnieść ręcznie(ok 10 min) lub umieścić w mikserze i wyrobić końcówkami do chleba(ok 6-7 minut).
Przykryć odstawić do podwojenia objętości(ok 2 godzin).
Po tym czasie ciasto przełożyć do omączonego koszyka do wyrastania(u mnie tym razem podłużny,lubię małe kromeczki :)).Pozostawić do wyrośnięcia.Koszyk powinien zapełnić się z lekką górką.Będzie to trwało do 1,5 godziny.
Kamień umieścić w piekarniku a ten nagrzać do 230 C.Jeśli nie macie kamienia należy nagrzać blachę na którą będziemy piec.
Chleb delikatnie przewrócić na kamień/blachę i natychmiast wstawić do piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200 C i piec kolejne 30-35 minut.
Chleb wyjąć na kratkę ,ostudzić ,
Smacznego.

Przed wyrasaniem:


Wyrośnięty:


Gotowy do jedzenia:)




1 komentarz:

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...