piątek, 11 stycznia 2013

Sezamowiec


Wspaniałe ciasto.
Połączenie tego co lubię najbardziej czyli kokosu,sezamu i dżemu porzeczkowego.
Polecam na wyjątkowe uroczystości.
Na pewno zaimponujecie tym ciastem znajomym.

Składniki:

Kruche ciasto:

-3 szklanki mąki
-kostka margaryny Kasi
-1/4 szklanki cukru pudru
-5 żółtek(białka odłożyć)
- 3 łyżki śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę posiekać z margaryną i cukrem.Dodać resztę składników zagnieść elastyczne ciasto.
Podzielić na dwie części.

 Na jednej ułożyć masę sezamową:
-szklanka sezamu
-40 gram margaryny
-2 łyżki miodu
1/4 szklanki cukru kryształu

Składniki podgrzewać aż do rozpuszczenia na małym ogniu.Chwilę pogotować.
Rozsmarować na cieście.Piec 15-20 minut w 180 C.

Na drugiej ułożyć masę kokosową:
-2/3 szklanki cukru
-5 białek
-200 gram wiórek kokosowych.
Białka ubić na sztywno.Dodawać cukier ubijać aż do rozpuszczenia.
Dodać wiórki wymieszać łyżką.
Rozsmarować na cieście grubo dżem porzeczkowy.Na dżem wyłożyc masę kokosowa.
Piec 15-20 minut w 180 C

Masa chałwowa:

-150 gram chałwy waniliowej
-125 gram miękkiego masła
-2/3 szklanki cukru kryształu.

Masło utrzeć z cukrem.Dodać pokruszoną chałwę.Zmiksować odstawić.

Wystudzone blaty ciasta układać w następującej kolejności:
ciasto z sezamem masa chałwowa ciasto a kokosem.
Najlepsze na drugi dzień.
Smacznego



2 komentarze:

  1. Znowu?!!!! Kobieto opanuj się z tym słodkim ;p hehehe
    -
    już czuję jaki pyszny ten sezamowy...oooch, a teraz jestem przed @ to wiesz, że takie pyszności za mną chodzą !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pyszny pyszny...a ten kokos a ta chława;P
    Nic tylko robić:)))

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...