czwartek, 17 stycznia 2013

Ryż po katalońsku


Świetne danie jedno grnkowe.
Szybkie,proste w przygotowaniu z kilku składników.


Składniki(na cztery osoby):

-400 gram ryżu białego długo ziarnistego
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-0,5 kg mięsa mielonego
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki natki pietruszki
-pieprz
-przyprawa "zioła zamiast soli"-polecam z tego sklepu
-5,5 szklanki bulionu



Mięso mielone podsmażyć na patelni.
Dodać cebulę i czosnek poddusić.
Wrzucić ryż uprażony uprzednio na suchej patelni.
Dodać trzy szklanki bulionu.Zmniejszyć ogień do minimum,gotować na minimum pod przykryciem 10 minut.
Po tym czasie dodać czosnek ,koncentrat pomidorowy ,przyprawę"zioła zamiast soli",pieprz,kolejne dwie szklanki bulionu.
Gotować kolejne 10 minut jak poprzednio.
Nie odkrywając wyłączyć i doparować około 15 minut.
Przed samym podaniem wlać pozostałe pół szklanki bulionu.Wymieszać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego


1 komentarz:

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...