czwartek, 17 stycznia 2013
Ryż po katalońsku
Świetne danie jedno grnkowe.
Szybkie,proste w przygotowaniu z kilku składników.
Składniki(na cztery osoby):
-400 gram ryżu białego długo ziarnistego
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-0,5 kg mięsa mielonego
-2 cebule
-4 ząbki czosnku
-2 łyżki natki pietruszki
-pieprz
-przyprawa "zioła zamiast soli"-polecam z tego sklepu
-5,5 szklanki bulionu
Mięso mielone podsmażyć na patelni.
Dodać cebulę i czosnek poddusić.
Wrzucić ryż uprażony uprzednio na suchej patelni.
Dodać trzy szklanki bulionu.Zmniejszyć ogień do minimum,gotować na minimum pod przykryciem 10 minut.
Po tym czasie dodać czosnek ,koncentrat pomidorowy ,przyprawę"zioła zamiast soli",pieprz,kolejne dwie szklanki bulionu.
Gotować kolejne 10 minut jak poprzednio.
Nie odkrywając wyłączyć i doparować około 15 minut.
Przed samym podaniem wlać pozostałe pół szklanki bulionu.Wymieszać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
Ryż po katalońsku uwielbiam!
OdpowiedzUsuń