niedziela, 6 stycznia 2013

Keks




Uwielbiam to ciasto.
Pęknięta skórka na górze i masa bakalii w środku to jest to co lubię najbardziej.
Polewa czekoladowa dopełnia całość.
Polecam:)

Składniki

-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-250 gram margaryny Kasi
-5 jaj(białka i żółtka oddzielnie)
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka spirytusu
-olejek waniliowy(kilka kropel)
-bakalie( rodzynki ,kandyzowany ananas,czekolada,skórka pomarańczowa,orzechy)

Żółtka utrzeć z cukrem.Dodawać po kawałku margaryny.
Dodać proszek wymieszany z mąką,alkohol,olejek.
Ubić z białek pianę,dodawać partiami szybko zmiksować.
Ciasto jest dość gęste ale takie ma być.
Bakalie lekko skropić wodą.Posypać mąką ,obtoczyć.Dodać do ciasta,wymieszać łyżką.
Przełożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 55 minut w temp 180 C.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Polewa

-1/3 kostki margaryny
-1 łyżka wody
-4 łyżki cukru
-czubata łyżka kakao

Składniki umieścić w rondelku.Podgrzewać do połączenia.Zagotować przez ok 2 minuty.Zdjąć z ognia studzić aż zgęstnieje.Polać ciasto.





Smacznego.


1 komentarz:

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...