sobota, 26 stycznia 2013

Ciacho na niedzielę

Słodko kwaśne ciasto biszkoptowo-kokosowo-porzeczkowe.
Super do niedzielnej popołudniowej kawki .
Polecam



Składniki( na dużą torownicę lub średnią blaszkę)

Ciasto:
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-1 szkl mąki
-łyżeczka proszku

Białka ubić na sztywno dodać cukier .Ubijać do zaniku cukru.Dodać żółtka zmiksować ,dodać mąkę z proszkiem wymieszać łyżką do połączenie składników.
Piec 25 min w 175 C.
Ostudzić przekroić wzdłuż na pół

Krem:

-2 szkl mleka
-2 żółtka
-3/4 szkl cukru
-4 łyżki mąki ziemniaczanej

Szklankę mleka z cukrem zagotować.Na gotujące się mleko wyleć resztę połączonych ze sobą składników.Gotować do zgęstnienia.
Wystudzić
Zmiksować z 125 gram masła.

Kokosowa posypka:

-120 gram margaryny
-100 gram wiórek kokosowych

Margarynę rozpuścić na patelni,wrzucić wiórki,piec do lekkiego zrumienienia.Wystudzić tak by było ciepławe.

Dodatkowo:
-dżem porzeczkowy

Składanie ciasta:

Biszkopt-dżem porzeczkowy(grubo)-połowa masy budyniowej-biszkopt-połowa masy budyniowej-kokosowa posypka.
Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego





1 komentarz:

  1. i znowu ciasto ;p a ja na dietę przeszłam- tzn nie jem słodkiego :( ;(

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...