Słodko kwaśne ciasto biszkoptowo-kokosowo-porzeczkowe.
Super do niedzielnej popołudniowej kawki .
Polecam
Składniki( na dużą torownicę lub średnią blaszkę)
Ciasto:
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-1 szkl mąki
-łyżeczka proszku
Białka ubić na sztywno dodać cukier .Ubijać do zaniku cukru.Dodać żółtka zmiksować ,dodać mąkę z proszkiem wymieszać łyżką do połączenie składników.
Piec 25 min w 175 C.
Ostudzić przekroić wzdłuż na pół
Krem:
-2 szkl mleka
-2 żółtka
-3/4 szkl cukru
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Szklankę mleka z cukrem zagotować.Na gotujące się mleko wyleć resztę połączonych ze sobą składników.Gotować do zgęstnienia.
Wystudzić
Zmiksować z 125 gram masła.
Kokosowa posypka:
-120 gram margaryny
-100 gram wiórek kokosowych
Margarynę rozpuścić na patelni,wrzucić wiórki,piec do lekkiego zrumienienia.Wystudzić tak by było ciepławe.
Dodatkowo:
-dżem porzeczkowy
Składanie ciasta:
Biszkopt-dżem porzeczkowy(grubo)-połowa masy budyniowej-biszkopt-połowa masy budyniowej-kokosowa posypka.
Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe
Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...
-
Dzień Mamy. Obchodzony chyba na całym świecie ,przepiękny czas kiedy to możemy zatrzymać się i pomyśleć ile zawdzięczamy kobiecie która sto...
-
Postanowiłam spróbować zrobić to oczyszczanie. Natknęłam sie na nie juz jakiś czas temu ale nie było okazji i jakiejś takiej ...
-
Spróbowałam i zakochałam się . Nie wiem dlaczego dopiero teraz...może ostry smak potraw mnie odstraszał . Imbir zawsze kojarzył mi s...
i znowu ciasto ;p a ja na dietę przeszłam- tzn nie jem słodkiego :( ;(
OdpowiedzUsuń