Czasem robimy na obiad byle co i gonimy dalej.
W takie dni proponuję danie jedno garnkowe-pyszne ,zdrowe,łatwe i szybkie w przygotowaniu.
A więc w przerwie między pieczeniem pierników a robieniem szynki znajdźcie 20 minut i:
Do żaroodpornego naczynia wrzućcie kaszę pęczak(ok 80 gram na osobę dorosłą a 30 na dziecko lub każdą inną dowolną ilość jeśli potrzebujecie więcej czy mniej).
Należy ją wodą aby znajdowała się lekko nad kaszą(jakieś 0,5 cm)
Dwie duże cebule zeszklić na łyżce oleju i doprawić porządnie ziołami i jarzynką.Wyłożyć na kaszę.
Mięso(w mnie łopatka wieprzowa) podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia,wyłożyć na cebulę popieprzyć i obficie posypać majerankiem.
Warzywa(marchew,pietruszka.kapusta biała lub włoska) pokroić wedle uznania wyłożyć na warzywa.
Przykrywamy pokrywą.Wkładamy naczynie do piekarnika.Pieczemy 2 godziny w temp 175 C.Po godzinie dolewamy około 2 szklanek wody(na moją porcję 350 gram kaszy pęczak) wylewając bezpośrednio na warzywa.MOże zdarzyć się tak że kasza szybciej wchłonie wodę i wtedy dodajemy ją wcześniej.Najlepiej wcześniej zmierzyć szklankami ile mamy kaszy i przygotować sobie podwójną ilość plus dodatkowo niepełną szklankę wody.Wtedy wiemy ile musimy jej zużyć.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy a potrawie dajemy jeszcze 10-15 minut na do parowanie.
Smacznego
Witaj Agnieszko, dziękuję za odwiedzinki a sałatka jest idealna na Sylwestra:-)
OdpowiedzUsuńZa to Twoje danie zrobię przed świętami bo będzie jak znalazł na 2 dni, a moja rodzina uwielbia dania jedno garnkowe:-)
I znowu pyszne jedzonko :) Ja mam od wczoraj Wieprzowina po chińsku z warzywami w sosie słodko ostrym
OdpowiedzUsuń