wtorek, 18 grudnia 2012

Szybki ,pyszny obiad:)

Przed Świętami wiadomo- pracy  jest mnóstwo.
Czasem robimy na obiad byle co i gonimy dalej.
W takie dni proponuję danie jedno garnkowe-pyszne ,zdrowe,łatwe i szybkie w przygotowaniu.
A więc w przerwie między pieczeniem pierników a robieniem szynki znajdźcie 20 minut i:

Do żaroodpornego naczynia wrzućcie kaszę pęczak(ok 80 gram na osobę dorosłą a 30 na dziecko lub każdą inną dowolną ilość jeśli potrzebujecie więcej czy mniej).
Należy ją wodą aby znajdowała się lekko nad kaszą(jakieś 0,5 cm)


Dwie duże cebule zeszklić na łyżce oleju i doprawić porządnie ziołami i jarzynką.Wyłożyć na kaszę.



Mięso(w mnie łopatka wieprzowa) podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia,wyłożyć na cebulę popieprzyć i obficie posypać majerankiem.



Warzywa(marchew,pietruszka.kapusta biała lub włoska) pokroić wedle uznania  wyłożyć na warzywa.






Przykrywamy pokrywą.Wkładamy naczynie do piekarnika.Pieczemy 2 godziny w temp 175 C.Po godzinie dolewamy około 2 szklanek wody(na moją porcję 350 gram kaszy pęczak) wylewając bezpośrednio na warzywa.MOże zdarzyć się tak że kasza szybciej wchłonie wodę i wtedy dodajemy ją wcześniej.Najlepiej wcześniej zmierzyć szklankami ile mamy kaszy i przygotować sobie podwójną ilość plus dodatkowo niepełną szklankę wody.Wtedy wiemy ile musimy jej zużyć.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy a potrawie dajemy jeszcze 10-15 minut na do parowanie.
Smacznego






2 komentarze:

  1. Witaj Agnieszko, dziękuję za odwiedzinki a sałatka jest idealna na Sylwestra:-)
    Za to Twoje danie zrobię przed świętami bo będzie jak znalazł na 2 dni, a moja rodzina uwielbia dania jedno garnkowe:-)

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...