Poproszona o przepis na zakwas umieszczam go:)
Ja robię go w ten niżej umieszczony sposób.
Przepis jest prosty należy tylko przestrzegać zasady by dokarmiać go codziennie o tej samej porze.
A więc:
Pierwszego dnia do słoika wlewamy pół szklanki ciepłej wody i pół szklanki mąki żytniej razowej.
Przez kolejne trzy dni o tej samej porze dokarmiamy zakwas tą samą porcją mąki i wody mieszamy i przechowujemy przykryty folią w ciepłym miejscu.
Piątego dnia możemy piec chleb:)
U mnie też ciągle chleb na własnym zakwasie! Pycha!!!!
OdpowiedzUsuńkajapisze.pl
jak tam zakwas? kiedy będzie gotowy? :)
OdpowiedzUsuńZakwas w środę będzie gotowy.Tyle że wieczorem więc na czwartek planuję pieczenie:)))
OdpowiedzUsuńAkurat Mikołaj przyjdzie to go poczęstuję hehe
ooo :) hehehe
OdpowiedzUsuń