niedziela, 2 grudnia 2012

Zakwas:)

Taki widok oznacza tylko jedno-za cztery dni będzie pyszny chlebuś:)))


Poproszona o przepis na zakwas umieszczam go:)
Ja robię go w ten niżej umieszczony sposób.
Przepis jest prosty należy tylko przestrzegać zasady by dokarmiać go codziennie o tej samej porze.
A więc:
Pierwszego dnia do słoika wlewamy pół szklanki ciepłej wody i pół szklanki mąki żytniej razowej.
Przez kolejne trzy dni o tej samej porze dokarmiamy zakwas tą samą porcją mąki i wody mieszamy i przechowujemy przykryty folią w ciepłym miejscu.
Piątego dnia możemy piec chleb:)

4 komentarze:

  1. U mnie też ciągle chleb na własnym zakwasie! Pycha!!!!
    kajapisze.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tam zakwas? kiedy będzie gotowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakwas w środę będzie gotowy.Tyle że wieczorem więc na czwartek planuję pieczenie:)))
    Akurat Mikołaj przyjdzie to go poczęstuję hehe

    OdpowiedzUsuń

Zielone pesto rzodkiewkowo brokułowe

  Sezon na nowalijki w pełni ,szklarnia reaktywowana z niecierpliwością czekałam więc na pierwsze nowalijki. Natką pietruszki, koperku, ruko...